Latinski naziv: Ocimum sanctum

Ne volim niti jednu biljku isticati kao kraljevsku, vodeću ili najbolju. Svaka je na svoj način sve to jer je kao i svako biće - jedinstvena, vrijedna i neponovljiva. A Tulsi, on je po mnogo elemenata jedinstven dar čovjeku. U ayurvedi ima terapijsko i duhovno značenje i zbog toga ga često možemo susresti u hramovima ili uz kućne pragove gdje simbolizira sveto sjedinjenje.

Latinski naziv: Ocimum sanctum, Sansk. Tulsi

SVETI BOSILJAK; Čuvar hrama našega zdravlja

Ne volim niti jednu biljku isticati kao kraljevsku, vodeću ili najbolju jer je svaka na svoj način jedinstvena, vrijedna i neponovljiva. A Tulsi, on je po mnogo elemenata jedinstven dar čovjeku. Tik pored lotosa, Tulsi je biljka koja u Ayurvedi uz ljekovito, terapijsko, nosi i duhovno značenje i zbog toga ga često možemo susresti u hramovima ili uz mnoge kućne pragove jer mu se pripisuje aura svetosti.
Tulsi otvara srce, pročišćuje um, duh i tijelo, podarujući nam energiju čiste, božanske ljubavi. On igra iznimno važnu ulogu u tradicionalnoj ayurvedi a današnja ga znanost sve više istražuje i sve više naglašava njegovu ljekovitost. Opisan često ga tonik koji revitalizira ili kao "eliksir života", Tulsi se u Ayurvedi susreće u brojnim ljekovitim formulama a terapijski mu je učinak toliko širokog spektra da ponekad i sama kažem - ako mi što ne pomogne, Tulsi sigurno hoće.

Tradicionalna upotreba ove biljke najviše je vezana za sljedeće organe: usta, grlo, pluća, srce, krv, jetra i bubrezi. Djelovanje mu je vezano uz funkciju rada metabolizma, probave, reproduktivnog i nervnog sustava.
Bolesti za koje se najčešće veže su prehlada, gripa, groznica, reuma, artritis, alergije, različiti oblici kožnih boljenja te uklanjanje toxina (detox).
Njegova prabhava, dakle specifična akcija u tijelu, je snižavanje groznice i temperature. Uništava bakterije, gljivice i mikrobe te je popularan i njegov anti-upalni učinak. Tradicionalni tekstovi potvrđuju valjanost njegova korištenja te ističu tvrdnju  kako bosiljak tijelu daje lakoću i čistoću.

LJEKOVITO DJELOVANJE TULSIJA

PROBAVNI SUSTAV:

Lagani je digestiv, potiče apetit  i pospješuje probavu ali i djeluje na uništavanje crijevnih parazita. Ublažava nadimanje, smanjuje djelovanje želučane kiseline te je dokazano djelotvoran u prevenciji ulkusa. Riža ukuhana s listovima tulsija, sjajno je sredstvo protiv dijareje.

URINARNI SUSTAV:

Tulsi je diuretik. Pospješuje mokrenje te stimulira rad bubrega. Ima antiupalno, antibakterijsko djelovanje te smiruje stanja poput disurije, cistitisa, kamenca…

RESPIRATORNI SUSTAV:

Smatra se da njegovo svojstvo pročišćavanja uklanja toksine iz dišnoga sustava.  Učinkovit je u liječenju bronhitisa i astme. Vrlo je djelotvoran u liječenju kašlja te uziman s medom pospješuje iskašljavanje te umiruje simptome povećane Kapha doshe. U tu je svrhu tradicionalno kombiniran sa đumbirom ili crnim paprom.

ŽIVČANI SUSTAV

Dokazano snižava razinu hormona stresa te je utjecajem na mozak sličan učinku antidepresiva.

KRVOŽILNI SUSTAV

Generalno, tusi  u ayurvedi slovi kao snažan srčani tonik i čistač krvi. Djeluje protuupalno. Normalizira šećer u krvi, djeluje na masnoće, uključujući i holesterol i trigliceride, faktore povezane s dijabetesom i različitim kardio - vaskularnim oboljenjima. 

IMUNOLOŠKI SUSTAV

Tusli je provjereni antioksidant, potiče imunološke reakcije organizma, te djelotvorno utječe na ograničavanje djelovanja stresa na fiziologiju pojedinca. Danas su istraživanja pojačano usmjerena na njegova zamijećena djelovanja na području prevencije i lječenja raka.    

AYURVEDSKE NAPOMENE

OKUS: gorko, ljuto i trpko
SVOJSTVO: lagan, suh
DJELOVANJE: grije
POSTPROBAVNI OKUS:  sladak
DJELOVANJE NA DOSHE: Povoljno djeluje na sve tri doshe
KORIŠTENJE / DOZIRANJE: Tulsi se uzima u različitim formama koje uključuju hladne i tople infuzije, dekokcije, korištenje suhog i svježeg lista, prah, tinkturu, oblog i ulje a osobito je popularan i medicinski ghee. Sok: 10-20 ml. Prah: 250 mg. – 1 gram.)
Iskoristivi su svi dijelovi biljke. Pogodan je za vanjsku i unutarnju upotrebu.

IZVOR:

“AYURVEDSKA KNJIGA ZDRAVLJA; Ayurvedske recepture i savjeti za zdravlje cijele obitelji” / autorica: Senka Kušer-Mijić, B.S. Ayurveda