Ayurvedski proizvodi u koje vjerujemo

U RAVNOTEŽI

ŽIVOT JE PRANA I PRANA JE ŽIVOT

Razne kulture prihvaćaju ideju o tome da postoji životna sila. Kinezi ju nazivaju "chi" čiji protok kola kroz meridijane, Japanci je zovu "ki" sa središtem u trbuhu, "pneuma" ju nazivaju Grci, "mana" Polinezijci dok ju ayurveda, sukladno sa hindu i yogijskim teorijama, naziva – "prana", vitalna sila koja teče kroz mrežu suptilnih kanala koje nazivamo nadiji a njen najsuptilniji materijalni oblik je dah.

Opširnije...

PRANA MUDRA

OBNAVLJA I VRAĆA ŽIVOTNU ENERGIJU

Prana, životna sila koja nas podupire, živi kao energija unutar našega tijela. Hrana koju jedemo izvor je prane.

Opširnije...

JIVA SODHANA ILI ČIŠĆENJE JEZIKA

Čišćenje jezika jedna je od tipično ayurvedskih metoda kojom činimo mnogo po pitanju održavanja stabilnosti svoga zdravlja. Uvođenjem ove navike u svoju dnevnu rutinu, čovjek nagrađuje sebe značajnom dozom zdravlja a ulog je minimalan – trebate samo kupiti svoj čistač za jezik i odvojiti tek nekoliko sekundi za proces čišćenja.

Opširnije...

TEHNIKA JALA NETI

Jala Neti je naziv za specifičan proces čišćenja nosa i sinusa. Ta drevna tehnika, preuzeta iz tradicije drevnih yogijskih tradicija, u sebi nosi spoj dviju riječ Jala (voda) i Neti ( nos, nosni...) te nam daje do znanja kako se radi o procesu čišćenja nosa i sinusa...

Opširnije...

GANDUSHA I KAVALA

AYURVEDSKA TERAPIJA GRGLJANJEM, MUĆKANJEM

Iza simpatičnih naziva Gandusha i Kavala, nalaze se tehnike mućkanja, grgljanja sadržaja u ustima...kojima, osim na usta i usnu šupljinu, djelujemo puno dublje i značajnije što se odražava na ukupno naše zdravlje i stanje organizma.

Opširnije...

Naučite disati

Jedva čekam da zajedno dišemo, rekla je žena koja mi već dulje vrijeme dolazi na tretmane opuštanja. A njen prvi dolazak, prije manje od godine dana, bio je vrlo upečatljiv. Sjela je nasuprot mene sasvim pogrbljena i zamolila me, ni manje ni više, nego da pozovem Hitnu i to je bila naša prva minuta poznanstva koja se od toga dana, na sreću, razvila u jedno od ljepših putovanja u mome radu.

Opširnije...

SHITALI PRANAYAMA - Idealna za rashlađivanje

Čovjekov dišni sustav je doista jedinstven. Iako je disanje čin kojega nismo u većini slučajeva svjesni, s druge strane, svjesno upravljanje procesom disanja, ubrzavanjem, usporavanjem, zadržavanjem daha...reguliramo različite procese u tijelu (tjelesne, mentalne, emotivne, senzorne...).

Opširnije...

BIRAJMO RIJEČI

Odabir mog prvog fakulteta bio je kao i ovog drugog, spontan i u slušanju sebstva. Tada sam, kao i danas, zaljubljena u riječi, uživala u pisanju.

Opširnije...

STRES SE MOŽE POBIJEDITI

Što sve uzrokuje stres? Kada bih na to pitanje krenula odgovarati, nikada ne bih mogla završiti s nabrajanjem njegovih vanjskih i unutarnjih uzroka jer zapravo, sve može biti uzrokom njegove pojave.

Opširnije...

PREHRANOM PROTIV RAKA DOJKE

Hrana je lijek. Odabirom namirnica, prehrambenim navikama koje, osim količine unešene hrane u organizam, uključuju i broj dnevnih obroka, redovito i ustaljeno vrijeme za obroke, izbalansiranu prehranu prema našim potrebama (a što u ayurvedi...

Opširnije...

5 ZA 5!

Mnogo je ljekovitih biljaka, mnogo začina...Njihova pravilna primjena i kombiniranje, prava je umjetnost.

 

 

Opširnije...

VOĆE I KAKO GA JESTI

Često se na ovim stranicama osvrćem na prehranu, na način na koji jedemo, savjetujem kombinacije začina i hrane, dajem primjere recepata, evo, održavam i radionice kuhanja...ali, kada je ayurveda u pitanju, to jednostavno tako mora biti jer hrana je prvo i osnovno što fizički unosimo, osim...

Opširnije...

JEZIK TIJELA

Koliko sam puta ovdje već napisala, rekla, istaknula...– poslušajmo poruke vlastita tijela? Nadam se, mnogo puta. Ali, isticat ću to često jer to je naš, vlastiti pouzdani alat kojim smo darovani, barem kada smo mi i naše zdravlje u pitanju.

Opširnije...

I sa biljkama valja biti oprezan

 Mnoge studije i istraživanja ističu sve veći broj ljudi koji se u današnje vrijeme okreću tradicionalnim metodama liječenja i ljekovitim svojstvima biljaka. Taj naš zaokret u promišljanju vlastita zdravlja i liječenja svakako valja pozdraviti ali treba uvijek isticati sljedeće - i sa uporabom biljaka moramo biti na oprezu.

Opširnije...

VAŽNO JE KAKO JEDEMO

Jutros sam rano bila u vrtu. Taj dodir koje mi jutro uputi, sasvim je drugačiji od dodira koje osjećam tijekom dana jer zora i u nama zazori. Pobudi nam sokove i pozove radost. Tako sam jutros, dok sam zalijevala rajčice, odlučila napisati par riječi o obroku. 

Opširnije...

Ne potiskujte svoje prirodne potrebe

Današnji čovjek zaboravlja na to kako je živjeti u skladu sa sobom, svojim tijelom i potrebama. Vrlo često imamo prirodni nagon za učiniti nešto a suzdržavamo se. Često susprezanje nagona nije dobro za čovjeka i može dovesti do različitih poremećaja.

Opširnije...

Savjeti za ljetne vrućine

Stiglo je ljeto ili ayurvedskim riječnikom, stigla je Grishma, sezona u kojoj ćemo snažnije nego u ostalim dijelovima godine, osjećati odnose i utjecaje elemenata vatre i vode. Vatra i voda su elementi koji čine Pitta doshu.

Opširnije...